Whatsapp

Sporten met luchtdruk

Sporten met de Keiser functional trainer bij OrthoMedic

Keiser, de producent van onder andere de Keiser Funtional Trainer, is één van de bedrijven die innoveert op het gebied van training en revalidatie. Zo maakt Keiser geen gebruik van de klassieke weerstandsmethode, zoals gewichten en elastieken, maar maakt zij gebruik van weerstand op basis van luchtdruk. Deze weerstand wordt gecreëerd door een cilinder te comprimeren met lucht. Het trainen en revalideren met luchtdruk wordt steeds populairder. Zo trainen voetbalclubs als bijvoorbeeld Manchester City, AS Roma en Borussia Dortmund maar ook grote instellingen over de gehele wereld zoals University of Michigan met Keiser apparatuur (Keiser Europe, 2016). Ook bij OrthoMedic Roosendaal kunt u trainen met de Keiser functional trainer.

Hoe werkt het trainen met luchtdruk? En wat zijn de voordelen?

Weerstand op basis van luchtdruk zou verschillende voordelen kunnen opleveren. Powertraining (hoge snelheidstraining) is hierin het belangrijkste aldus Keiser(2016). Power staat voor weerstand (massa) x snelheid (tijd om massa te verplaatsen). Bij het verplaatsen van een ijzeren gewicht met een hoge snelheid zal de kracht die je moet leveren in het begin van de range of motion (ROM) hoog zijn, echter als het gewicht eenmaal in gang is gezet zal de kracht die je moet leveren in het verdere verloop van de ROM afnemen. Luchtdruk als weerstand heeft dit niet, hierbij blijft de massa over de gehele ROM gelijk (Keizer, (z.j)). Wetende dat snelheid en het genereren van power(wattage) een essentieel onderdeel van sport is, zal er mogelijk sport specifieker kunnen worden getraind en gerevalideerd.

Een ander voordeel is dat het gewicht verhoogd kan worden met slechts 0.1 bar. Dit zou betekenen dat je de weerstand per individu per herstelfase exacter kunt afstellen (Rehab-Air, 2016). Keiser wil zich niet alleen onderscheiden door training met luchtdruk. Via de multifunctionele armen is het daarnaast ook mogelijk om het complete lichaam in open en gesloten keten te trainen. Hierdoor kan er vanuit verschillende hoeken externe krachten worden geleverd (Keiser Europe, 2016).

Wil je graag trainen met de Keiser onder begeleiding van onze specialisten? Bel dan nu voor een afspraak 0165-567525 of mail naar balie@orthomedic.com