Whatsapp
Belasting versus belastbaarheid toegelicht

Hoe voorkom ik blessures?

Belasting vs belastbaarheid is een term die we regelmatig terug horen komen bij de fysiotherapeut. Maar wat houdt dit nu precies in? En waarom is dit begrip zo belangrijk bij het voorkomen en herstellen van blessures? In dit blog behandelen we deze vraagstukken.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden moeten we eerst belasting en belastbaarheid definiëren.

Belasting:

Is de hoeveelheid kracht/stress die op het lichaam inwerkt gedurende een periode. We nemen hierin 2 voorbeelden; een hardloper die 5km loopt in 30 minuten tijd en een kantoormedewerker die 8 uur per dag statisch achter zijn laptop zit. In beide situaties krijgt het lichaam een bepaalde belasting te voorduren. Het lichaam moet immers kracht en energie vrijmaken om deze activiteiten te kunnen volbrengen. Bij de hardloper zal er belasting plaatsvinden op zijn kniegewricht maar ook achillespees. Terwijl de kantoormedewerker belasting ondervindt aan zijn nek en of onderrug.

Belastbaarheid:

Is de hoeveelheid kracht/stress die het lichaam aankan gedurende een periode, ook wel tolerantie genoemd. Indien de belasting gelijk ligt aan de belastbaarheid dan zal de kans op een blessure of klacht minimaal zijn. Echter wanneer deze belasting hoger ligt dan de belastbaarheid kan dit voor problemen zorgen. Denk bij de hardloper aan een achillespeesblessure en bij de kantoormedewerker aan nek- en of rugklachten. Vaak treden klachten niet direct op indien de belasting hoger is dan de belastbaarheid. Pas als het lichaam een langere tijd te veel wordt belast treden klachten op en is er sprake van overbelasting.

Maar ook onderbelasting kan zorgen voor problemen en een verminderde belastbaarheid. Onderbelasting ontstaat als er voor een langere periode minder gevraagd wordt van het lichaam bijvoorbeeld door inactiviteit. Je verliest kracht en conditie, je belastbaarheid neemt af. Indien je dan weer je oude activiteiten niveau wilt oppakken, zul je sneller blessures oplopen omdat belasting en belastbaarheid niet meer in evenwicht zijn.

Blessure, en nu?

Indien je een blessure hebt is het belangrijk dat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Volledige rust is meestal niet noodzakelijk. Het is namelijk belangrijk om te blijven bewegen, maar wel op een lager intensiteitsniveau. We willen namelijk de belasting en belastbaarheid weer in evenwicht brengen.

Tips bij het in balans brengen van belasting en belastbaarheid

Afwisseling tussen inspanning en ontspanning.
Een gezond eetpatroon.
Goede kwaliteit en hoeveelheid slaap.
Voldoende en juist bewegen.
Verminderen van stress

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen omtrent belasting en belastbaarheid? Of heb je een blessure die maar niet wilt herstellen? Bel voor een afspraak 0165-567525 of mail naar robin@orthomedic.com.