Whatsapp
Alles over een nieuwe knie

Een totale knieprothese

Wanneer een knieprothese?

Indien u veel last heeft van uw knie als gevolg van slijtage, kunt u in aanmerking komen voor een knieprothese. Bij het ouder worden vermindert de kwaliteit van het kraakbeen. Meestal is dit normale slijtage op oudere leeftijd, de zogenaamde artrose. Verder kunnen kraakbeen- en stofwisselingsziekten ook oorzaken zijn van slijtage, of een eerder trauma, zoals een botbreuk of verwijdering van de meniscus. Doordat de gewrichtsvlakken niet meer soepel langs elkaar kunnen glijden, wordt het bewegen steeds pijnlijker en moeilijker. Denk hierbij aan:

Pijn als u lang staat
Stijfheid bij het opstaan als u gezeten heeft (opstartstijfheid/pijn)
Pijn bij het (trap)lopen
Pijn gedurende de nacht
Verergering van klachten bij vochtig of koud weer.

Indien fysiotherapie en of medicatie geen verlichting bieden, uw klachten progressief zijn waardoor dit uw dagelijks functioneren hindert, dan kunt u in overleg met uw behandeld arts besluiten om een knieprothese te plaatsen. Het doel van het plaatsen van een prothese is dan ook om het functieverlies te herstellen en pijn te doen verminderen.

De totale knieprothese

Het plaatsen van een knieprothese betekent dat het versleten kraakbeen wordt verwijderd en vervangen door een prothese. Dit gebeurt meestal onder algehele narcose, maar kan ook door middel van een ruggenprik. Knieprotheses zijn speciaal ontworpen om het oorspronkelijke gewricht zo nauwkeurig mogelijk na te maken. Nieuwsgierig hoe deze operatie verloopt? Op de onderstaande link staat een animatie video met uitleg vanuit de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
https://www.youtube.com/watch?v=aCJ6oWn-skg

De revalidatie

Na uw knieoperatie start de revalidatie direct. Vanuit het ziekenhuis of de kliniek waar u bent geopereerd, begeleiden de fysiotherapeuten u met het buigen en strekken van de knie en het lopen met krukken. Nadat u bent ontslagen uit het ziekenhuis kunt u bij OrthoMedic terecht voor het vervolg van uw revalidatie. Tijdens de revalidatie ziet u twee tot drie keer per week onze fysiotherapeut en oefent u daarnaast thuis. De fysiotherapeut zal u begeleiden in een juiste opbouw van oefeningen om de kracht en mobiliteit te verbeteren. Daarnaast zal de knie ook behandeld kunnen worden d.m.v. mobilisatie en massage technieken.

De eerste periode van de revalidatie zal met name gericht zijn op het kunnen functioneren in het dagelijks leven. U mag pas weer autorijden als u zonder krukken loopt, gemiddeld duurt dit zes weken. Licht lichamelijk werk kunt u waarschijnlijk na zes tot acht weken weer oppakken. Zorg hierin voor een goede opbouw. Bij zwaarder lichamelijk werk kan dit zes tot twaalf maanden duren. Zwaar lichamelijk werk is voor het herstel en de duurzaamheid van de prothese vaak niet wenselijk. Bespreek dit daarom goed met de orthopedisch chirurg voordat u dit hervat. De totale revalidatie duurt gemiddeld negen tot twaalf maanden. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat dit een indicatie is. Het herstel is erg persoonsgebonden en afhankelijk van vele factoren.

Heeft u vragen omtrent knieprotheses en/of de revalidatie? Neemt dan contact op met:

robin@orthomedic.com
0165-567525